Gebouw
 

De Generaal Belliardstraat werd geopend in 1830. Er was behoefte aan een snelle verbinding tussen de twee nieuwe dokken, het Bonaparte en het Willemdok, met de Stadswaag. De per schip aangevoerde goederen moesten gewogen worden in de Stadswaag, om de taksen erop te bepalen.

Dat gebouw – de stadswaag - brandde af na een blikseminslag, in de tweede helft van de vorige eeuw. Deze brand was tevens aanleiding tot het bouwen van het Museum voor Schone Kunsten. De schrik was onze burgervaders in het hart geslagen toen de uitslaande brand van de Stadswaag dreigde over te slaan op de gebouwen van de Academie voor Schone Kunsten, die toen dienst deden als museum waar onder andere de prachtige Rubens-schilderijen werden bewaard.

 


De vrij grote kavels in de straat werden bijna alle gekocht door kooplui. Zij bouwden mooie ruime herenhuizen met binnenkoer voor de imposante natiepaarden en achterhuizen, waar zij hun goederen tijdelijk konden opslaan.

Eén van deze panden is "De Lokeend", waar wij beschikken over twee zalen om onze gasten te ontvangen. De eerste zaal bevindt zich beneden in het voorhuis, waar tot 40 personen kunnen tafelen. De andere ruimte bevindt zich op de eerste verdieping van het pakhuis, dat men bereikt langs de brede doorgang, waar nog steeds het oude spoortje loopt. Hier kunnen we tot 75 personen ontvangen, zelfs meer voor een receptie.