De Lokeend

© Concentra - GVA Citta Metropool, 18 juni 2016 , blz. 32 beschrijft Rita. “Mijnman heeft er het dak afge- haald en er een doorzichtige koepel op geplaatst. Aan eenmuur van het vroegere pakhuis hangt nog een takel met katrolblok, waarmee de goederen naar bovenwerden gehesen of werden neergela- ten. En beneden is er nog een gewelfde kelder. In de jaren twintig van de vorige eeuw is het huis in han- den gekomen van de familie Gerharz-Delvaux, die hier onder meer paardenstallen had.” Op de binnenplaats heb je ook zicht op de overdekte terrassen aan de achterzijde van het gebouw. “Na de TweedeWereldoorlogwerd het huis in apparte- menten verdeeld. Er was in die tijd veel nood aan woningen. Toenwe het kochten, zag je boven nog de dichtgemaakte balkons, waar zich ondermeer de badkamers bevonden. Mijnman heeft die platen er afgehaald en er glazen ramen ingezet.” Een hele verbetering. De lichte balkons lijken ge- woon bij het huis te horen, hoewel ze er pas in de jaren tachtig zijn opgezet. Rita’smanDirk heeft ook ijzeren deuren gemaakt, volgens de patronen van de oorspronkelijke deuren in de inkomhal. Dat is ook de charme van het hele huis: hoewel het niet volledig authentiek is, is hij erin geslaagd omhet in de oorspronkelijke stijl te restaureren. Zo heeft hij ook een gigantische koepel gemaakt voor een ruim- te die de verbinding vormt tussen de feestzaal be- neden en de binnenplaats, met de hulp van kunst- smid en vriend Carl Muylle. Dat deman creatief is, zienwe in de hele inrichting van het huis. Van de tegelvloeren tot de deuren, Dirk heeft er de hand in gehad. Overal hangen ook zijn schilderijen, wat het huis een heel persoonlijke touch geeft. Opvolging verzekerd Via de trap in het achtergelegen pakhuis, waar je nog de twee luiken ziet waarlangs de goederen in de kelder werden gelaten, kom je in de gro- tere feestzaal terecht. Hier kunnen zo’n honderd gasten zitten. Ook de keuken is er gelegen, waar tegenwoordig niet meer Rita zelf maar haar zoon Maximiliaan achter de kookpotten staat. “Als kind was ik hier al aan het opdienen in de zaak, samen met mijn broer”, vertelt hij. “Eerst haddenwe al- leen de feestzaal beneden enwas de keuken nog op de bovenste verdieping gelegen. Dat beteken- de heel wat trappen lopenmet bordjes in de hand (lacht) . Uiteindelijk ben ik een opleiding hotel- management gaan volgen en ben ik stilaan in de keuken terechtgekomen. Ik ben er dus een beetje ingerold. Het is eigenlijk door mijn komst dat de zaak is uitgebreid.” Sinds januari is Caroline Van Cauwenberghe er- bij gekomen. “Ik kendeMax al jaren en ben hem toevallig tegengekomen toen ik professioneel een nieuwe richtingwou uitgaan”, vertelt ze. “We hebben eerst eventjes proefgedraaid, maar zijn er nu al enkelemaanden samen ingevlogen.” En blijft het allemaal bij hetzelfde in de toekomst? “Dat wetenwe nog niet. De huidige formulewerkt alleszins goed, dus is er voorlopig geen reden om te veranderen. Enwat de toekomst brengt, dat zienwe dan nogwel.” ■ “Als kind diende ik hier al in de zaak op, samen met mijn broer” zoon Maximiliaan Links: Caroline en Maximilaan staan in de keuken achter de kookpotten. Rechts: De feestzaal met de feesttafel voor dertig personen. INFO: De Lokeend Generaal Belliardstraat 11 2000 Antwerpen 03-231.80.16 www.lokeend.be

RkJQdWJsaXNoZXIy OTQ5NjY=